Kirsti Stokland

Blogg Om Kontakt Galleri Gavekort Til nettbutikk Login

På veg mot et nytt bilde.

Et bilde begynner ofte med en ide – om motiv, om farger eller om format. Så går jeg inn i bildearkivet mitt på pc’n og begynner å lete etter noe som kan passe med ideen. De fleste fotografiene er heldigvis sortert/merket etter f.eks. figurer, himmel og hav, hus, natur, mønster og mange flere kategorier. Siden jeg har fotografert mange detaljer og mye rart (‘typiske Kirstibilder’) gjennom mange år, har jeg mye å velge i. Et mål er at jeg kun skal bruke egne fotografi i bildene.

Som en start velger jeg ut 8-10 bilder og legger dem inn i dataprogrammet jeg bruker. Jeg legger flere bilder oppå hverandre, prøver å bytte rekkefølge eller fortsetter å sjekke ut mange bilder eller detaljer fra bilder, før jeg ser om det kan bli til noe. Jeg har et lite tegnebrett koblet til pc’n som er fint å bruke når små detaljer skal markeres og klippes ut fra et fotografi for deretter å bli ‘ limt’ inn i det nye bildet. Å lage et bilde er mye ‘pirk’ og tar fra noen dager, men oftest flere uker før alt faller på plass. Som oftest storkoser jeg meg underveis!

Struktur er viktig for meg, det skaper mer liv i bildene. Ofte finner jeg dette i naturen og spesielt i berg og treverk. Favoritter er nok gamle trevegger og berg eller mur i ulike varianter, i tillegg til ulike figurer. Mange bilder forteller en historie, enten fordi de er fra et bestemt sted, en reise eller inneholder elementer man kan kjenne seg igjen i. Andre bilder er ren fantasi der man kan lage sin egen historie og kanskje oppdage nye detaljer etterhvert.

Når bildet er ferdig har det som regel blitt noe helt annet enn min første ide. Mange ganger har jeg brukt lang tid, bare for til slutt å konstatere, at dette kan aldri bli til noe… så da er det bare å begynne på nytt.

Til slutt må bildet få en tittel, jeg synes vertfall det er litt gøy. Da har jeg flere forslag og tar i tillegg en idedugnad i familien, før jeg blir enig med meg selv.

Alle bildene fram til 2019 ble laget med Adobe PS Elements, men nå bruker jeg full photoshop (PS). Det vil si, jeg benytter få funksjoner når jeg arbeider, men spesielt lag på lag, klipp og lim, bruk av maske og farger. Jeg fokuserer mest på farger og komposisjon og er egentlig ikke så opptatt av tekniske detaljer. Farger gir både energi og glede og er godt å jobbe med!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.